SXCC Slovenski Cross Country

Datum: 23-01-2013

Po mnogo sušnih letih uradnega CC dirkanja v Sloveniji in premnogo prevoženih kilometrih voženj na dirke v tujino, smo v letu 2011, v sklopu AMZS in pod promotorstvom g.Silvina Vesenjaka le dočakali SXC – slovenski Cross Country. Že samo ime pove, da gre za dirkanje po terenu in sicer nekakšno mešanico med motokrosom in enduro dirkanjem. Motokros zahteva precej profesionalen pristop, enduro dirko precej dobro pripravljenost telesa in motorja, vse skupaj pa je povezano z zelo velikim finančnim vložkom. In to si veliko moto zanesenjakov ob stalni službi in rednih takih ali drugačnih odhodkih enostavno ne more privoščiti. Zato se je do leta 2011 rekreativno dogajanje v povezavi z vožnjo po terenu izvajalo ali kot vožnja po terenu v lastni režiji ali pa kot »pravno formalno« nelegalno dirkanje. Z namenom, da bi takšno početje spravili v neko organizirano in legalno obliko, je bila ustanovljena disciplina SXC, ki je takoj po ustanovitvi upravičila svoj namen, saj se je tako v prvi kot tudi drugi sezoni na posamezno dirko ali celotno dirkalno sezono prijavilo skoraj 400 tekmovalcev, kar je zagotovo rekord v kateremkoli avto-moto športu v Sloveniji. Tekmovalci z enoslednimi motorji tekmujejo v več kategorijah, glede na znanje, pretekle izkušnje in velikost motorjev, kot novost pa lahko na dirkah sodelujejo tudi vozniki s štirikolesniki, ki so bili pred tem v Sloveniji precej zapostavljeni, saj za njih, razen nekaj MX dirk organiziranega dogajanja sploh ni bilo.

Da takih dirk v Sloveniji dejansko manjka, s svojo udeležbo dokazujejo tudi znana imena slovenskega moto športa, kot so, Sašo Kragelj, Jaka Može, Miha Špindler, Uroš Nastran, Miran Stanovnik, Toni Mulec, Aleš Hlad, Marko Jager, ...

Za leto 2013, sva promotorstvo prevzela Jaka Seles in Boštjan Kremžar in upava, da bova nadaljevala dobro začeto delo s strani g.Silvina Vesenjaka, seveda pa smo/so tudi za letošnje leto uvedli nekaj sprememb. Prva sprememba je, da se prvenstvo sedaj imenuje SXCC, saj se letos poleg amaterskega tekmovanja tekmuje tudi za naslov državnega prvaka v disciplini cross country, v kategoriji motorjev in v kategoriji športnih štirikolesnikov. Za popestritev dogajanja in da bodo dirke še bolj zanimive tako za tekmovalce kot za gledalce, smo uvedli nove kategorije, nove lokacije dirk, nove urnike tekmovanj in še kar nekaj drugih novosti, saj je tudi ta disciplina živa in se mora ustrezno prilagajati dogajanju v športu. Za letos smo planirali 6 dirk, po eno na mesec, seveda brez julijske in avgustovske. Prva dirka je na sporedu že 16.3.2013 v Vrtojbi, druga 20.4.2013 v Orehovi Vasi, tretja 18.5 v Ajdovščini. V mesecu juniju natančneje v soboto 29. bo tekmovanje gostilo dirkališče v Slovenskih Konjicah.

Promotorji smo pripravili glavno novost uvedbo kategorije expert katera bo štela za državno prvenstvo, v omenjeni kategoriji ni omejitev glede prostornine motorja zato bo tokratna kategorija pravi boj med vsemi najboljšimi Slovenskimi in tujimi vozniki. Menimo, da bo nova kategorija postala ena najprestižnejših kategorij v Sloveniji doslej kajti kot smo že omenili bodo vsa znana imena morala tekmovati v istem razredu.
Dodatno pa uvajamo tudi skupni seštevek uvrščenih po štartnih vožnjah, torej imeli bomo 3 skupne seštevke ( štirikolesniki, amater-sport in sport pro , expert)

Glede na številčnost udeležbe v preteklih sezonah seveda upamo na ponovitev, da skupaj naredimo disciplino cross country ponovno najbolj množično obiskano moto prireditev v Sloveniji.

Vabljeni torej 16.3.2013 v Vrtojbo.

Za nastop na tekmovanjih v sezoni 2013 potrebujete opravljen zdravniški pregled medicine dela in športa kateri vam velja 3 leta.

« Seznam novic

 

Posebne dirke za skupine prijateljev!

Ste skupina prijateljev ali sodelavcev in bi se radi pomerili v pravi dirki.
Ponujamo vam dirke za večje skupine kjer se prvo pomerite v kvalifikacijah in nato še v pravi dirki. Kot pravi drikači!

Preberi več

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.