Prvi Festival v Občini Šempeter - Vrtojba

Datum: 28-08-2012

26.27.28. julij je v Vrtojbi potekal mednarodni reggae festival. Festival ki je iz vrst organizatorjev (KUD Big Up in Trieste in levare) ter soorganizatorjev ( Kurz Rock Vibe in Mladi Renče Vogrsko) zahteval celoletno delo. Pričakovanja organizatorjev so se ob profesionalni izpeljavi vsa izpolnila. Z večernimi koncerti mednarodne zasedbe nastopajočih kot so ZAA iz Srbije, Makako Jump - Trst, Ziggi Recado – Nizozemska, Jah Mason – Jamaika, Siti Hlapci – Slovenija, Zion Train – Velika Britanija in še mnogi drugi so na prizorišče GAS Poletja v treh dneh privabili med 3000 in 4000 obiskovalcev iz Slovenije, Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Srbije, Francije, Rusije, Velike Britanije in Španije.

Obžalovali so le odpoved SIZLE, glavna zvezda festivala iz Jamajke, ki je zaradi birokratskih težav moral odpovedati nastop dan pred pričetkom festivala.

Organizatorji so se za lokacijo v Vrtojbi odločili ker se jim zdi Slovenija veliko bolj odprta za reggae kulturo kot italijanska konzervativna javnost. Hoteli so spodbuditi reggae mehanizem na tem širšem področju in pričakovanja tudi izpolnili saj je odziv obiskovalcev še dodatno utrdil njihovo željo da bi Overjam postal stalnica.

Ob eni od popoldanski koferenc, ko je nekdanja menedžerka jamajškega Marley's Studia Etiopika Askale Selassie ustanoviteljica zavoda Empress Menen Fundation poslušalcem zatrjevala da morajo poznati namen, cilj in smisel tega da so na svetu in da je glasba tista, ki posreduje osrednje sporočilo smisla – mir in ljubezen ter poudarila pomen sodelovanja med mlajšimi in starejšimi generacijami sem razmišljal o pritožbah, ki smo (sem) jih prejel. Priznati moram in se kot predsednik društva GAS opravičiti da je četrtek organizatorju všel iz rok in posledično se je vstvarila nejevolja med občani. Že naslednji, dan smo se z organizatorjem dogovorili, da za polovico znižajo jakost, da glavni oder zaključi ob 1 zjutraj in da se ne ponovi zgodba od četrtka. Ker smo v soboto kljub ukrepom prejeli še pritožbe smo organizatorja prosili naj dodatno zniža jakost, naj zvočne naprave obrne tako da ne bo moteče za občane in tako storili vse kar je bilo v naši moči. Ko so vsi ti ukrebi bili sprovedeni smo bili deležni ogromnih kritik s strani obiskovalcev festivala in predvsem mlajših generaciji, ki pač take prireditve obiskujejo.

Na vseh prireditvah, ki se odvijajo na GAS Poletju je prisotna policija, ki nadzira prireditve in obiskovalce in to je v zvezi s festivalom bilo opisano tudi v primorskih novicah, kjer lepo piše, da ni bilo izgredov, preprodaje mamil, kraje...

Želel bi še povedati, da se ob naših aktivnostih večkrat srečamo s pritožbami in pohvalami in ob upoštevanju pritožb ti energije in volje kar zmanjkuje saj smo od leta 2010 iz 23 poletnih koncertov prišli na 4, prenehali z izvajanjem glasbenega natečaja, prenehali z študentskim žurom za študente multimedijskih komunikaciji, iz 4- ih motorističnih prireditev prišli na tri, opustili mednarodno dirko supermoto, iz štirih dni delovanja prešli na tri dni in skrajšali urnike.

Kljub vsem ukrepom in ukinitvam, peščico občanov dogajanje na GAS Poletju še vedno moti.

Kdo bi jih razumel. Pred davnimi leti je grški modrec Sofokles napisal: »mnogo je nedoumljivih skrivnosti in vendar ni globlje skrivnosti kot je človek.«  


« Seznam novic

 

Posebne dirke za skupine prijateljev!

Ste skupina prijateljev ali sodelavcev in bi se radi pomerili v pravi dirki.
Ponujamo vam dirke za večje skupine kjer se prvo pomerite v kvalifikacijah in nato še v pravi dirki. Kot pravi drikači!

Preberi več

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.