MOTOKROS JE TREBA OHRANITI !!

Datum: 14-10-2011

Progo za motokros v Vrtojbi, ki velja za najboljše tovrstno prizorišče v Vrtojbi, bodo morali zapreti, ko bodo gradili čistilno napravo.  Društvo Gas Vrtejba si prizadeva, da bi  v bližini postavili novo. Kot kaže, pa se to ne bo zgodilo, saj so jo izločili iz prostorskega načrta občine. V Gas Vrtejba pa ne obupajo in na pomoč kličejo goriške župane.

  VRTOJBA * "Odkar imamo poligon, je število tekmovalcev z licenco izjemno naraslo," progo, ki velja  za najboljše motokros prizorišče v državi, opisuje Dejan Koglot, predsednik Gas Vrtejba. "Na progi redno trenira 40 mladih z Goriške, prihajajo tekmovalci iz vse Slovenije, Italijani in tudi Avstrijci. Na tekmah se je zbralo tudi po 5000 ljudi," našteva. Da je društvo res uspešno, je potrdila tudi AMZS, ki mu je podelila  priznanje za najboljšega organizatorja motokros tekem v Sloveniji. Sploh je prav zaradi proge priljubljenost tega športa spet na vrhuncu.
 Progo so vrgli iz  prostorskega načrta
Da bodo progo morali umakniti, v Gas Vrtejba vedo že nekaj let, saj bodo  tam gradili čistino napravo. Progo bi morali zapreti že lani, a društvu gre trenutno na roko, da naprave še niso začeli graditi. Zadnjo tekmo so imeli marca letos. Ker pa je zaprtje neizogibno, si že dolgo prizadevajo, da bi prostor zanjo predvideli na bližnjih zemljišč. Leta 2009 jo je občinski svet uvrstil v občinski prostorski načrt (OPN). Pred kratkim pa so jo iz njega umaknili. "Progo smo izločili, ker smo od soglasodajalcev dobili  negativne smernice, kar pomeni, da bi bila proga na predvideni lokaciji problematična z vidika okolja," utemeljuje župan Milan Turk in dodaja: "Lahko bi jo sicer uvrstili v plan, a obstaja velika verjetnost, da bi nam ga zaradi tega zavrnili. S tem pa tvegamo dodatne stroške, predvsem pa se sprejem OPN zamakne." 
 Koglot se ne strinja, da je nova lokacija okoljsko sporna in da so stroški veliki. "Prostor je primeren za motokros poligon, saj leži skoraj v celoti na degradiranih zemljiščih, tu teče Vrtojbica, ki je zaradi fekalij dodatno kontaminirala  vsa zemljišča, in poti za živali  zapira z ene strani obvoznica, z druge pa ograjen sadovnjak, v bodoče pa bosta na tej lokaciji še industrijska cona in čistilna naprava. Po izgradnji čistilne naprave izginejo vse negativne smernice. Predlagali smo tudi postavitev protismradne in protihrupne ograje, ter uskladitev regijskega in občinskega OPN-ja " našteva, Območje tudi naj ne bi bilo edino v prostorskem planu, okrog katerega se bo treba usklajevati z ministrstvom za okolje.
Se bodo o tem pogovarjali na svetu regije?
 Koglot je prepričan, da je treba čim prej dobiti rešitev. Če ne drugače, naj se novo progo postavi drugje na Goriško, od koder prihajajo številni tekmovalci, ki trenirajo prav v Vrtojbi. "Motokros je treba dolgoročno ohraniti. Lahko tudi zunaj naše občine, samo da bodo mladi imeli poligon," opozarja in predlaga, da bi morala občina Šempeter-Vrtojba  o tem dati pobudo na svetu regije. "To je sprejemljivo," odgovarja župan Turk. Čeprav so ga mladi že pred časom prosili, naj med kolegi župani sproži to vprašanje, priznava, da tega še ni storil.  "Predlog bi lahko predstavilo tudi društvo. Če se najde ustrezna lokacija, jo bom podprl," pa je znova obljubil. 

MITJA MARUSSIG

« Seznam novic

 

Posebne dirke za skupine prijateljev!

Ste skupina prijateljev ali sodelavcev in bi se radi pomerili v pravi dirki.
Ponujamo vam dirke za večje skupine kjer se prvo pomerite v kvalifikacijah in nato še v pravi dirki. Kot pravi drikači!

Preberi več

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.