MXP 01 Vrtojba poročilo

Datum: 23-03-2011

MXP 01 Vrtojba poročilo

V Gramoznici pri Vrtojbi je bila v nedeljo 27. marca prva dirka v letošnji sezoni za Pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu. Člani društva GAS Vrtejba, so na svojem dirkališču v oblačnem a suhem vremenu, gostili 148 tekmovalcev v desetih kategorijah, te pa je spremljalo približno 2500 gledalcev.

GALERIJA SLIK

Kategorija MX Open R1 - 12 tekmovalcev

Nenad Šipek (Hrvaška) je kot najstarejši, najizkušenejši in s tem tudi najhitrejši v tej kategoriji zmagal. Čeprav je imel na treningu šele tretji čas, je kasneje na dirki potrdil vse našteto in ni pustil presenečenj. Po dirki je povedal: »Bilo je res super. Organizacija je fenomenalna. Proga je bila pripravljena vrhunsko. Škoda, da ni bilo Saše Kraglja, saj bi bila konkurenca močnejša. V drugi vožnji sem štartal najbolje, sicer napravil eno napako in mi je v zavoju ugasnil motor, vendar sem ga hitro še enkrat zagnal in kljub izgubi enega mesta kmalu spet prevzel vodstvo in zmagal.«

Morda bi se dirka razpletala drugače, če se v zadnjem krogu treninga ne bi poškodoval domačin, ki je bil nosilec najhitrejšega kroga. Deni Ušaj (GAS Vrtejba) je v letošnji sezoni prestopil v Open kategorijo, a žal staknil poškodbo in dirko spremljal kot gledalec.

Drugo mesto je zasedel Erik Slavec (TRK Tajfun Šport), ki mu nova, oranžna podoba izjemno pristoji. Ker nima novega dirkalnika še povsem nastavljenega, je moral priznati premoč Šipku. Tretje mesto je osvojil Aleksander Žafran (AMD Slovenske Konjice). Žafran je povedel v prvi vožnji, a kmalu napravil napako in to vožnjo končal na petem mestu. V drugi vožnji je bil bolj konstanten in končal na tretjem mestu.


MX 125 R1 - 10 tekmovalcev

V tej kategoriji je bil nekako brez konkurence Aljoša Molnar (TRK Tajfun Šport). Imel je najhitrejši čas treninga in zmagal obe vožnji ter slavil skupno zmago. Po tekmi je povedal: »V prvi vožnji sem štartal slabše. Sicer mi v vodstvo ni bilo težko priti, saj ni bilo konkurence, vseeno pa sem se na dirki potrudil, ker so bili še tekmovalci s 450 motorji. V drugi vožnji je bil štart boljši in tudi vozil sem bolj tekoče in sem bil na koncu zadovoljen. Letos sem zamenjal znamko motocikla in vozim Husqvarno. Lepo sem se navadil nanj, dobro se obnese in računam da bo šlo letos v redu.«

Drugo mesto je bilo manjše presenečenje. Izkazal se je Anej Doplihar (MK Rihemberk), ki je svoj uspeh nakazal že na treningu, ko je dosegel tretji čas. Prvo vožnjo je končal na tretjem mestu in drugo na drugem. Tretje mesto je osvojil aktualni prvak te kategorije Rok Virant (AMD Šentvid pri Stični).


MX Open R2 - 19 tekmovalcev

Matej Golob (MK Fire Group) je ponovil uspeh iz lanske sezone. Ta proga mu je pisana na kožo zaradi velikega števila skokov in ravne konfiguracije. Dober rezultat je nakazal že z drugim časom na treningu. Prvo vožnjo je začel na drugem mestu, a kmalu prevzel vodstvo in se do konca dirke boril na prvem mestu. Drugo vožnjo je začel šele na sedmem mestu, a se vseeno povzpel do četrtega mesta in zmagal s točko prednosti.

Drugo mesto je zasedel Leon Ferš (AMD Slovenske Konjice), ki je bil v prvo drugi in v drugo tretji. Tretje mesto je zasedel njegov društveni kolega Peter Leber (AMD Slovenske Konjice), ki je po odličnem štartu v dugi vožnji vodil celo dirko in se tudi skozi cilj pripeljal prvi. Najhitrejši na treningu je bil Gašper Adamlje (MK ZAI), ki je povedel tudi v prvi vožnji, a ni vzdržal tempa najhitrejših.


MX 125 R2 - 26 tekmovalcev

Tomi Kastelic (MK ZAI) je spet slavil. Aktualni prvak kategorije MX R3, je že v uvodni diki pokazal svoj interes. Ostati na prvem mestu. Z najhitrejšim časom treninga je odpeljal še dve odlični vožnji. Zmagal v prvi. V drugi je sicer napravil napako na štartu in kasneje še eno, tako je ostal le na drugem mestu, s tem pa osvojil zmago.

Zmagovalec druge vožnje je bil skupno na drugem mestu. Mitja Žaler (AMD Slovenske Konjice), ki je lani prav tako, kot Kastelic tekmoval v začetniški kategoriji MX R3, je v Vrtojbi pokazal dobro formo in ambicije biti spet čisto pri vrhu. Tretje mesto je zasedel Aljaž Lampret (AMD Šentvid pri Stični), ki je dvakrat najhitreje štartal in skozi cilj pripeljal prvič na drugem mestu in drugič na tretjem mestu.


MX R3 - 28 tekmovalcev

Začetniška kategorija je imela tudi tokrat največ prijavljenih. Največ je bilo tudi imen na prvih mestih. Skupni zmagovalec je bil Aljaž Novak (Motocross klub Boltija), ki je končal v prvi vožnji na drugem mestu in v drugi vožnji na tretjem mestu. Skupno drugo mesto je zasedel Kevin Berginc (AMD Tolmin), ki je bil v prvo na četrtem mestu in v drugo na drugem mestu. Skupno tretje mesto je zasedel Željko Makovec (Geodrill racing team), ki je zmagal v prvi vožnji, v drugi pa skozi cilj pripeljal na šestem mestu.

Zmagovalec druge vožnje je bil Jan Petrič (AMD Lukovica), ki je imel tudi najhitrejši čas na treningu. Marinič Tomaž (Motokros društvo Brda) je bil najhitrejši po štartu prve vožnje in Bobnar Branko (AMD Slovenske Konjice) je bil najhitrejši po štartu druge vožnje. V vodstvu pa sta vozila še: Rueben Macrae (AMD Sitar racing) in Andrej Mlinarič (AMD Orehova vas).


MX 85 - 7 tekmovalcev

Križnik Luka (Hrvaška) je pokazal velik napredek v primerjavi z lansko sezono, ko smo ga imeli priliko videti na dirkah v Sloveniji. V Vrtojbi je bil praktično brez konkurence že od samega treninga naprej in zanesljivo slavil. Na drugem mestu je bil Miran Kovačič (AMD Trebnje) pred tretje uvrščenim Anejem Branisljem (MSK Notranjska). Oba tekmovalca sta imela enako število točk, ker pa je bil Kovačič v drugi vožnji v cilju pred Branisljem, je stopil stopnjičko višje. Nastopil je tudi Andi Černe (GAS Vrtejba), ki je zasedel šesto mesto.


MX 85 podmladek - 14 tekmovalcev

Med mlajšimi vozniki v konkurenci s 85 kubičnimi dirkalniki je prva vožnja pobrala svoj davek in na urgenco so odpeljali Nicka Škorjo (Športni klub NEMC TEAM), ki se lahko kosa tudi s starejšimi kolegi. Po daleč najhitrjšem času kroga na treningu, je mladi Nick padel in si zlomil ključnico, zaradi katere bo še ob prvo dirko za državno prvenstvo. Tako sta se za zmago borila domačin David Gorkič (GAS Vrtejba) in Luka Crnković (Hrvaška). Gorkič je bil hitrejši v prvi vožnji. V drugi potegnil prvi, vendar končal na tretjem mestu ter skupno na drugem za Crnkovićem. Na tretjem mestu je dirko zaključil Miha Bubnič (MK Beli kamen), s tretjim in drugim mestom v posameznih vožnjah. Domačin Žan Rijavec (GAS Vrtejba) je zaključil na častnem trinajstem mestu.


MX 65

Med najmlajšimi motokrosisti sta nadaljevala borbo z lanske sezone Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) in Luka Milec (Geodrill racing team). Milecu je kazalo po treningu najbolje, saj je imel sekundo in pol prednosti pred Maxom Heredićem (Hrvaška). Pancar je imel tretji najhitrejši čas. Tudi v prvi vožnji je bil Milec nepremagljiv od samega štarta do cilja. Pancar je bil na drugem mestu in Heredić na tretjem. V drugi vožnji je Milec povedel, a ga je Pancar kmalu po polovici dirke prehitel in zmagal, s tem pa odnesel še skupno zmago kljub enakemu številu točk. Tretje mesto je zasedel Mattia Lenarduzzi (Italija), ki je bil z enakim številom točk kot Heretić v drugi vožnji hitrejši. Peto mesto je zasedel novinec v kategoriji, aktualni državni prvak med 50 ccm Maks Mausser (TRK Tajfun Šport). Šesta in deseta pa sta bili edini predstavnici deklic Staša Braniselj (MSK Notranjska in Maja Šketelj (MK ZAI).

 

MX Veterani R1 - 11 tekmovalcev

Kategorija, v kateri so moči malce prerazporejene glede na lansko sezono, je bila nadvse zanimiva. Prvi čas treninga je postavil Alojz Vogrinc (TRK Tajfun Šport) in s tem napovedal obljubljeno s konca lanske sezone. Boj za prvo mesto. In tega smo gledali vse do polovice prve vožnje, ko se je Vogrinc vozil tik za Igorjem Pancarjem (AMD Šentvid pri Stični). Žal pa je izgubil kontrolo nad dirkalnikom, ko mu je v desnem zavoju spodneslo in doživel je boleč padec zaradi katerega je odstopil. Pancar tako ni imel konkurence niti v povratniku Andreju Rusu (AMD Roton). Rus je rutinirano zaključil dirko na skupnem drugem mestu. Tretje mesto je osvojil Gorazd Vidic (NIX moto klub Semič).


MX Veterani R2 - 6 tekmovalcev

Med najstarejšimi je slavil Gabriele Baradel (Italija), ki je bil drugo vožnjo pred Brankom Kavškom (AMD Šentvid pri Stični). Kavšek je zmagal prvo vožnjo. Tretje mesto je dvakrat zasedel Marino Benvegnu (Italija). Nastopili so še Miloš Sojer (AMD Lukovica), Stane Špehar (NIX moto klub Semič) in Jože Berdajs (AMD Šentvid pri Stični).

To društvo, ki deluje od leta 2006 je prirejalo motokros dirke in letošnja je bila zadnja v Gramoznici. Zaradi dobrega sodelovanja z županoma obeh občin, Šempeter Vrtojba g. Mag. Milanom Turkom in Miren Kostanjevica g. Zlatkom Martinom Marušičem, bo proga obratovala še do septembra, medtem pa že potekajo dogovori za nadomestno lokacijo.

GALERIJA SLIK

« Seznam novic

 

Posebne dirke za skupine prijateljev!

Ste skupina prijateljev ali sodelavcev in bi se radi pomerili v pravi dirki.
Ponujamo vam dirke za večje skupine kjer se prvo pomerite v kvalifikacijah in nato še v pravi dirki. Kot pravi drikači!

Preberi več

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.